camping-eau-rouge-stavelot


I foråret 2013 fik vi opfyldt en drøm vi længe har haft - nemlig en forårstur til Ardennerne i Belgien. 

En spændende tur, som dog ikke blev klædt i de forårsfarver som vi havde drømt om.

Der er så mange smukke steder i Belgien. Vi har kun besøgt den franske del - Vallonien.

Ardennerne, BelgienBelgien var nyt for os og vel nok en smule overset  på det generelle campingkort.

Vi kørte fra Randers torsdag d. 11. April 2013 kl. 7.15 med kursen sat sydover af E45. Selve turen ned gennem Jylland foregik uden de store udsving, nu skulle vi bare have ædt nogle kilometer...Første stop var hos Scandinavian Park, ved grænsen, hvor vi handlede et par småting. Ikke det helt store, for vi havde taget øl og vand med hjemmefra, da vi en lille måneds tid tidligere havde været I Tyskland for at hente I anledning af Mona's 50 års fødselsdag.
Rasthof-Tecklenburg_Land

Regnen stilnede af ca. 65 kilometer fra Bremen og på Rasthof Ostetal Nord kørte vi ind kl. 13.15 for at få strukket benene og luftet Asta.


Første tankstop i Tyskland tog vi på Rasthof Hütterne Berge kl. 11.20 og så gik det for alvor ned gennem Tyskland... Vi kunne tydeligt mærke på trafikmængden at vi kører afsted på en hverdag og uden for feriesæsonen. Ingen problemer gennem Elbtunnelen og så mod Bremen. Det var ikke godt vejr, der kom ind imellem nogle regnbyger, som ikke gjorde vores vogntog kønnere.... Vi havde ellers givet bil og campingvogn en vasketur inden afrejse, men det kunne vi havde sparet os..
Rasthof_Ostetal

Autohof_Werne_A1

Der var da larm af kørende lastbiler på pladsen, men det var egentligt ikke så stort et problem og hvad man må forvente på en Autohof. Det som irriterede os lidt, var den tyske sorte lastbil th. som så ud til at holde og vente på last...


Da klokken nærmede sig 17, besluttede vi os at holde ind for natten og valget faldt på Autohof Werne - afkørsel 80 på A1 og det skulle vise sig at være en rigtig god beslutning, for ikke lang tid efter var pladsen fyldt til randen med lastbiler. Vi betalte 7 Euro, hvoraf de 5 kunne bruges til at købe ind for i butikken.
Autohof_Werne_A1 Han var meget glad for sin flotte lastbil og det med rette, men han kedede sig åbenbart, for han brugte sin walkie talkie så hele pladsen kunne køre det og han fik sig nogle smøger, så det var nødvendigt at holde en dør åben og så gik hans lastbil i gang igen og igen, for at han kunne holde varmen - i sin t-shirt.... Han holdt der heldigvis ikke natten igennem, senere på natten kørte han sin vej...

Klokken 4 næste morgen kørte vi selv videre. Desværre i mørke da vi passerede Wuppertal, for det pjejer at være så smukt et syn, men turen over Remsheid og videre mod Aachen gik uden problemer. 

billedet th. er sakset fra wikimedia.org. Wuppertal skulle på den ene eller anden måde med i beretningen her.

Belgien2013

En af vores venner, Harry fra Randers, som har kørt Europa tyndt som langturschauffør og derfor kender vejsystemet som sin egen baglomme, havde hjulpet os med at lave en rute uden om Aachen, for at undgå morgentrafikken, men et eller andet gik galt undervejs, for vi kom gennem Aachen, men heldigvis så tidligt at vi undgik trafikpropper og da klokken var 7.30, krydsede vi den belgiske grænse.

Det var dejligt at se det første visuelle bevis på hvor vi var på vej hen og det tog da heller ikke lang tid, så var vi i Stavelot.

Vi ankom til campingpladsen klokken 8.30, men af en lidt snørklet vej. Vi havde af campingpladsen fået et tip om en vej vi skulle køre, men den email havde vi mistet, så da vi ankom, foregik kørslen ned til campingpladsen der havde været cykelløbet "Liege-Bastogne-Liege" værdigt.

Nu hedder titlen på denne beretning jo "Foråret i Ardennerne 2013", men vi var desværre ikke begunstiget med de smukke Ardenner klædt i vårgrønne farver. Det havde også, som hjemme i Danmark, været en særdeles lang og hård vinter, som tydelig vis satte sit præg på landskabet. Da vi ankom var det koldt og vådt, men senere på ugen kunne vi nyde solens varme, dog uden at omgivelserne var klædt i grønne nuancer.
Camping_L'Eau_Rouge, Stavelot,
               Belgien
Der hersker en særlig stemning i Stavelot - byen emmer af historie som befolkningen værner om.

Byen er fyldt med mindesmærker fra Ardenner offensiven i 1944 og byen værner om dens historiske bygninger, men kommer man bare lidt udenfor de gængse og kendte veje i Stavelot, kan man tydeligt mærke stemningen fra "dengang farfar var ung...."
Stavelot-Belgien

Camping_L'Eau_Rouge, Stavelot,
                Belgien

STAVELOT & OMEGN

MalmedyStavelot er en af ældste byer I Belgien og byen kan dateres tilbage til år 648, da St. Remaclus, en munk fra Limoges, blev sendt til området af Sigebert, Frankernes Konge, for at kristne ardennerne

Et vigtigt spirituelt og politisk centrum op gennem middelalderen. Dets territorium blev underlagt Det Hellige Romerske Imperium og klostrets overhovede fik titlen Prince-Abbot. I mere end 1000 år havde området status som selvstændig stat – dette endte med den franske revolution I 1794.

I 1815 vedtog Wiener kongressen at Stavelot skulle høre under Holland og Malmedy skulle høre under Preussen. Senere kom begge byer til at høre under Belgien og området blev meget hårdt ramt af Ardenner Offensiven under den 2. verdenskrig I 1944. For dem som kender TV serien Band of Brothers, så foregår den netop I Stavelot-Malmedy området...Stavelot_BelgienDer findes stadig mange beviser på Stavelot's variende fortid og Stavelot Kloster er bare et af dem. 

Det huser i dag 3 forskellige museer. Blandt dem kan man se:


Omkring 1 kilometer fra Camping Eau Rouge, hvor vi boede, lå Circuit De Spa Francorchamps banen, men selv om der var gang i et Porsche racerløb da billedet herover blev taget, kunne vi ikke høre noget motorstøj henne på campingpladsen.

Billedet th. er taget i retning af banen fra Campingpladsen ved floden Eau Rouge... Så der er vist ingen tvivl om at Spa-Francorchamps banen med rette kalder sig "Verdens smukkeste racerbane". Der er utroligt smukt i området...


 • Spa-Francorchamps Racetrack Museum.

Hvor besøgende kan se “Hall of Fame” på den “smukkeste racerbane i verden”og se nogle af de legendariske racerbiler. Udover museerne, er Stavelot fyldt med kulturelle events året rundt – deriblandt kunstudstillinger, teater festivals og Kammermusik festival og en Jazz weekend.
Stavelot-Belgien

COO VANDFALDET & PLOPSA ADVENTURE PARK

Coo Vandfaldet i landsbyen Coo tæt ved Trois-Ponts, ikke langt fra Stavelot, var bestemt et sted vi havde afmærket os på forhånd hjemmefra og i strålende solskin og lune varmegrader, blev vi bestemt ikke skuffede... At vi så tillige var så heldige at få en p-plads ganske tæt ved, gjorde det hele så meget bedre...


Coo_Waterfall_BelgienCoo_Waterfall_Belgien

Plopsa_Adventurepark_Stavelot_Belgien

ARDENNEROFFENSIVEN I 1944

Plopsa_adventurepark_Stavelot_BelgienHele området omkring Coo vandfaldet var betydeligt mere flot og imponerende end vi på forhånd havde regnet med og vi er glade for at det var så skønt vejr som det var, det satte lige prikken over i'et på oplevelsen.


Plopsa_Adventurepark_Stavelot_Belgien
Kald det dårlig research..... men på intet tidspunkt i vores søgen på internettet forud for turen til Belgien, havde vi læst om Plopsa Coo Adventurepark, så vi blev overraskede over den store funpark der var anlagt ved vandfaldet... Et smukt syn, da vi besøgte området, som må være ganske fortryllende med skovene i fuld flor...

Vi var nu ikke inde i parken - vi ville ikke betale 2x25 Euro, for at komme ind i Adventureparken, når vi alligevel ikke skulle prøve nogen ting, men vi kunne udefra se, at det var der rigeligt med andre besøgende som gerne ville... Det så sjovt ud...

Det var nu ikke vandfald og morskab det hele. Den lille by Coo er yderst charmerende og mange motorcyklister havde da også fået forårsfornemmelser og havde af de smukke snørklede veje, fundet frem til området og det rykkede godt i Kai, hvis MC stod hjemme i Danmark og kedede sig.
Plopsa
Mange huse i området omkring Stavelot og Malmedy er bygget med kampesten, og det ser så flot ud...

Man kan ikke undgå at nævne det meget hårde Panserslag "Battle of the Bulge" eller Ardenner offensiven i december 1944, som foregik netop i området omkring byerne Stavelot og Malmedy i Belgien, når man nu fortæller om sin tur til området.

Ikke langt fra Stavelot, besøgte vi Museum Poteau 44, i den lille landsby af samme navn, som er en enorm privat samling af effekter fra d. 2. verdenkrig og ikke mindst panserslaget "Battle of the Bulge".

Museum_Porteau_44_Belgien

Museum_Porteau_44_BelgienDet er en stor kontrast med tanke på december 1944 at bevæge sig rundt i det smukke landskab omkring Poteau.Ardennerne-Belgien

Battle-of-the-Bulge-Belgien

KONKLUSION PÅ TUREN

Turen til Belgien og Ardennerne, tager vi meget gerne igen, også helst om foråret, vi mener stadig vi har en del tilgode, for området har netop så enormt meget at byde på.

 • De belgiske specialøl, koster kun 1/3 af prisen i Danmark og sælges ikke som specialøl, men "almindelige bajere".
 • Vi fandt ikke frisk mælk i Belgien, det er langtidholdbart og står ikke på køl. 
 • Det mest almindelige supermarked hedder Carrefour, og må vel med danske briller, betegnes som en føtex.
 • Butikkerne er lukkede om søndagen, hvor alting næsten ligger stille...
 • Pommes-frites blev opfundet i Belgien og sælges i små boder i næsten alle byer, PRØV dem og bliv glad, for ihh de er gode...
 • Belgiske vafler skuffede os, men skal prøves igen... vi kan jo have været uheldige.

Stavelot-Belgien