Schloss_Stolzenfels-am_Rhein


Stolzenfels-CastleStolzenfels blev bygget omkring år 1242 og tjente da som fæstning og toldborg på Rhinen, for Ærkebiskoppen af Trier, Arnold II af Isenburg.

Stolzenfels-Slot
Stolzenfels-Castle
Stolzenfels_burgruin_model
Stolzenfels_model
tv. Stolzenfels som ruin og Stolzenfels som samlemodel i pap, som kan købes ved Informationen.
Schloss_Stolzenfels
Stolzenfels-Castle
Schloss_Stolzenfels_am_Rhein
Schloss_Stolzenfels_am_Rhein
Schloss_Stolzenfels
Schloss_Stolzenfels
Stolzenfels-Slot
"Have-liv for livsnydere" på Schloss Stolzenfels. Genopført nøjagtigt efter de originale tegninger...

    OM KONG FRIEDRICH WILHELM IV & DRONNING ELISABETH AF PREUSSEN
Schloss_Stolzenfels
Slottene Stolzenfelz, Sansouci og Charlottenburg blev efter Friedrich Wilhlem's død i 1861, Dronning Elisabeth's hjem...


Slottet Sancouci i Potsdam, Berlin
(wikipedia)

Slottet Charlottenburg i Berlin
(wikipedia)

Schloss_Stolzenfels
Friedrich Wilhelm IV (15. oktober 1795 - 2. Januar 1861). Ældste søn og tronarving efter Frederik Wilhelm III af Preussen og Dronning Louise. Regerede som konge af Preussen fra 1840 til 1861.

I 1857 fik Friedrich Wilhelm et et slagtilfælde, hvilket gjorde ham ude af stand til at regerere, indtil sin død. I 1823 giftede han sig, som Kronprins, med Prinsesse Elisabeth Ludovika af Bayern. Parret havde et meget harmonisk ægteskab, men fik ingen  børn.

Elisabeth blev født i München, som datter af kong Maximilian I. Joseph af Bayern og Dronning Friederike Karoline Wilhelmine Margravine af Baden.

Hun var tvillingesøster til Dronning Amalie af Sachsen, hustru til Kong John I af Sachsen, og søster til Ærkehertuginde Sophie af Østrig, mor til kejser Franz Josef I af Østrig og Kejser Maximilian I af Mexico samt Ludovika, Hertuginde i Bayern og mor til Franz Josefs gemalinde, kejserinde Elisabeth af Østrig (Sisi). Hun var kendt inden for sin familie som Elise. Den 29. november 1823 blev hun gift med den kommende kong Frederik Wilhelm IV af Preussen og støttede aktivt hans intellektuelle interesser.

Som Dronning af Preussen arbejdede hun aktivt i preussisk politik for at fremme venskabet mellem Preussen og det østrigkse imperium.

Da Frederick Wilhelm IV, blev ramt af et slagtilfælde, arbejdede hun hårdt for at støtte ham i hverdagen og blev reelt hans sygeplejerske.

Efter sin mands død den 2. januar 1861, levede Elisabeth et stille liv på slottene   Sanssouci, Charlottenburg, og Stolzenfels og levede dedikeret for velgørende arbejde til minde om sin afdøde mand.

For hendes svoger, Kejser Wilhelm I af Tyskland, var Elisabeth altid en meget værdsat veninde. Elisabeth døde i 1873, under et besøg hos hendes søster, Dronning Amalie af Sachsen, i Dresden og blev begravet i Fredskirken i Potsdam (Berlin), ved siden af sin mand den 21. December.
                         KAPELLET PÅ STOLZENFELS
.                                  INDENFOR PÅ STOLZENFELS
Stolzenfels-Chapel


Det er ikke muligt, som almindelig turist, at komme helt ind i kapellet på Stolzenfels, men der er et fantastisk vue ud over kirkerummet oppefra...

Det er fascinerende at tænke på at Dronning Victoria og Prins Albert har siddet til gudstjeneste nede i kirkerummet, ved kapellets indvielse...


                                          KØKKENET PÅ STOLZENFELS

Med tanke på den form for mad og antal af retter, som der oftest er blevet serveret for overklassen før i tiden, kan man kun tage hatten af for "kogekone og køkkenhjælp" når man går rundt i køkkenet på Stolzenfels...
 Schloss_Stolzenfels
 Schloss-Stolzenfels
Schloss_Stolzenfels
Herunder - et menu eksempel fra samme periode på Gl. Estrup Slot ved Auning, ikke langt fra Randers i Østjylland.
  • Skildpaddesuppe
  • Suppe med grønt og osteboller
  • Pighvar med kartofler
  • Lammeryg med puré af bønner
  • Chautreuse med snepper
  • Ragout Richelieu med asparges
  • Kyllingesteg med salat,
  • Croutons med frugter
  • Jordbæris samt dessert

Kilde:  artikel i Jyllands-Posten


Den guidede tur rundt på Stolzenfels foregår kun på tysk og fra start bad jeg om, at der ikke blev fortalt om slottet i et for hurtigt et tempo.

Denne anmodning virkede ikke og så forstod jeg heller ikke beskeden om at man ikke måtte fotografere inde på slottet. Så jeg fik snuppet nogle hurtige,og ikke altid de bedste billeder....i min uvidenhed :)

Desværre, set med "fotografens øjne" så var det bragende flot solskinsvejr udenfor og de bedste muligheder for at få taget nogle billeder, var i modlys... der har skulle foretages en del efter-redigering af billeder, hvilket ikke altid er en fordel...
Schloss_Stolzenfels_am_Rhein
Schloss_StolzenfelsAudienssalen
Schloss_Stolzenfelz_am_Rhein
Schloss_Stolzenfels
Billede fra dagligstuen

th. Kongeparrets soveværelse. De var oprigtigt glade for hinanden og sov i samme seng, hvilket på den tid var usædvanligt...

Schloss_StolzenfelsRiddersalenSchloss_StolzenfelsBillede fra dagligstuen
Schloss_Stolzenfels