|
Som så
mange andre, syntes vi at
efteråret og vinteren
2020/2021 og ikke mindst
foråret 2021 havde været hårde
måneder at komme igennem. |
Vi var derfor helt
sikre på, da Sommerferien 2021 begyndte at komme "på banen" i
vores feriesnak, at vi gerne ville
udenlands i vores sommerferie,
hvilket vi også havde været det i
2020 og dette helt uden problemer,
hverken for os eller vores
omgivelser. Valget faldt, ret naturligt for os, på Østrig & Tyskland, men det endte med at vi blev i Østrig i hele vores ferie, og det viste sig på flere måder at være et rigtig godt valg. |
Vi tog hjemmefra Lørdag d. 17. Juli med kursen sat mod Feld am See i Kärnten i Østrig og denne gang med en Combi-Camp hægtet efter bilen …
Det skulle vise sig at blive en større udfordring end foventet at være Combi-Camp campister. Vi kom til at mangle den nemme pause og vi kom til at mangle toilet undervejs.
En ting skal dog stå lysende klart. Det var uhyre nemt at køre ned gennem Tyskland med en C-C. Vi mærkede den nærmest ikke og det var første gang at jeg (Mona) tog så lange stræk bag rattet, som på denne tur ned gennem Tyskland.
Vi mærkede aldrig vindmodstand, eller “vind-slinger” af overhalende lastbiler eller anden hurtigere trafik og brændstof-økonomien var rigtig god. Vi tankede faktisk kun op en gang i Tyskland fra vi kørte hjemmefra fra Randers.
MED EN COMBI-CAMP
Efter gårdsdagens
lange tur på 18 timer, er vores
bil og Combi havnet i indkørslen
til Pia og Poul's hjem. Da vi
ankom aftenen i forvejen, gjorde
vi ikke tingene nemmere for os
selv, vi kørte nemlig for langt
og måtte vende vogntoget et godt
stykke længere oppe af bjerget
... i mørke! Det var
udfordrende. Alle udfordringer er glemt og lagt på hylden, da vi næste morgen kan stå og nyde stilheden og den fantastiske udsigt, godt 1000 meter over Feld See :) |
Vi besøgte Poul & Pia første gang i 2017 da vi boede på Camping Fisherhof Ginzler. En plads som vores værtspar havde hjulpet os med at finde. - LÆS MERE HER
Det stod
hurtigt klart at Pia &
Poul var udfordret på grund af
helbredet efter at Pia lige
havde gennemgået en
hofteoperation og Poul en
øjenoperation (og han skulle
gennem endnu en).
V i valgte derfor at lægge campinglivet, i vores sommerferie 2021, på hylden og så blev vi hos dem i 14 dage, hvor vi hyggede os gevaldigt sammen og vi samtidig kunne hjælpe dem så godt vi nu kunne. |
Takket være
vores værter, Pia & Poul,
fik vi nogle kulinariske
oplevelser som vi helt sikkert
ikke ville have fået i samme
omfang, hvis vi selv havde
været på opdagelse i det
østrigske køkken: Den mest betagende kulinariske oplevelse var da vi var på en eftermiddagstur op på "almen" - helt deroppe hvor man normalt ikke bare lige "dropper ind" som nysgerrig turist og hvor kvæget går og hygger sig gennem helt foråret og sommeren. Når stemningen bare rammer "spot-on" så bliver det til en ren 10'er i vores feriebog! |
Fred og ro i
1500 meters højde oppe i
Nockbjergene garneret med
en rigtig god kop kaffe og et
stykke Banan/Choko kage - så kan
det næsten ikke blive meget
bedre! På toppen af Rauthstrasse, mødes man af en betalings-bom. Den betaling er med til at holde vejen tip-top op på almen og så går det ellers 7 km af snoede veje gennem et meget spektakulært landskab, indtil man kommer op på almen. Und jer den tur - den er meget fascinerende! |
LINK TIL GASTHOF WACKER |
Vi blev inviteret ud at spise af vores værter, Pia & Poul - og turen gik til den nærliggende Gasthof Wacker i den lille by Untertweng og juhu! hvor kunne de lave Wienerschnitzel. For os er det ikke en ordentlig ferie på de kanter uden bare en enkelt gang schnitzler! |
GULLASH med
Semmelknödel
Semmelknödel er en slags brødbolle som ofte ligner en stor kødbolle. De laves af tørrede brødkrummer og samles med mælk og æg. Navnet stammer fra det sydlige Tyskland, hvor semmel betyder brødkrummer og knödel henviser til noget, der er æltet. Semmelknödel krydres og "fyldes" efter smag og behag og er ganske delikate. Semmelknödels koges i vand, som kødboller. |
SPÂTZLE
Spätzle
er en madret af tysk oprindelse.
Spises også i Schweiz, Østrig,
Ungarn og i Alsace i det
nordøstlige Frankrig. Navnet
betyder lille spurv og
fremstilles af en dej meget lig
dejen, der bruges til pasta. De
kan se ud som spaghetti, men kan
også have mange andre former.
|
PASTA
KNÖDELS
Noget
af det mest delikate
som vi
smagte da vi besøgte Østrig
i sommerferien 2021, var -
ja, hvad skal vi kalde dem?
Fyldte Pasta-boller?. Pia og
Poul, vores værter, kaldte
dem knudel-dudels :)
De kan fyldes alt efter smag og behag og de koges i saltet vand og dem vi fik serveret - UHA det var gode! Bruges oftest som tilbehør til forskellige supper. OPSKRIFTER (åbner i eksterne østrigske sider) - Kardinalschnitte - Bienenstich - Klassisk Semmelknödel - Knödel opskrifter - en verden af forskellige "knödler" - Kaiserschmarrn - en mellemting mellem æbleskiver og pandekager
DET SØDE OG
DET RUSTIKKE
|
KAISER
BILEN
I Danmark har vi Hjem-Is bilen, men i Kärnten havde de en meget mere avanceret en af slagsen, hvor man, udover frostvarer, også kunne købe friske mejeri produkter og oste . Det er jo en god service, især hvis man bor afsides oppe i bjergene, hvor der kan være langt til købmanden. Vi smagte selv både kager og yoghurt fra "Kaiserbilen" og det var prima varer! Og vi kunne købe yoghurter med helt andre smage end vi var vante til hjemme i Danmark - Yoghurt med citron og yoghurt med kaffe, f.eks. Den med kaffe blev hurtigt en favorit! tv. Bienenstich (Bistik) th. Kardinalschnitte To rigtig gode kager fra "Kaiser-trucken", som vi var så heldige at få smagt et par gange. |
På toppen af Villacher Alpenstrasse fik vi også nogle kulinariske oplevelser - lige fra "kejsermad til bondemad" :) |
|
Kaierschmarrn
er en mellemting mellem
æbleskiver og pandekager i
plukkede stykker og med
kanelsukkeret drysset over, som
begynder at karamelisere, så er
det virkeligt lækkert. Drysses
med flormelis og serveres med
æblemos. Næste gang vores vej kommer forbi Østrig og Kärnten, så kommer der en Kaiserschmarrn på menuen og ikke en Jauser! På billedet er det Pia's "schmarrn" |
Jauserplatte
skulle da prøves, men vi må sige
at det nok bliver den eneste
gang vi prøver det. Det var
meget rustikt. Vi så dog en
tilsvarende Jauser, da vi
besøgte Wegerhütte nogle dage
forinden, oppe på "almen", og
det så meget mere lækkert ud! Det er derfor ikke umuligt at jeg vil forsøger mig igen, men så skal det være den Jauser oppe i højderne over Feld am See. |
GASTHOF
BERGFRIED
Pia & Poul gav os et tip om Gasthof Bergfried , i højderne over Döbriach og Millstäetter See, og selv om varmedisen tog det meste af den fantastiske udsigt, så var det stadig en betagende tur derop med en rigtig flot udsigt over den mægtige Millstätter See, som pludselig ikke var så stor mere! Pia var vores guide på denne tur og hun fik mig reddet ud af en kattepine, da min telefon løb tør for strøm, lige før jeg skulle fremvise mit Corona-pas, så vi kunne få en is! (Vi havde iøvrigt selv forsøgt at finde derop tidligere, men det gik ikke så godt ...). Vil du vide mere om det kärntiske køkken? KLIK HER |
|
|
|
|
|
Ja, idyllisk
ser der ud på billederne
herover, og idyllisk det var
det, men før i tiden har det
ikke været en dans på roser at
være hyrde på almen. Hyrden boede på almen fra forårets begyndelse til slutningen af efteråret, og det ensomme liv gik med at jage bl.a. Murmeldyr for pelsens skyld og til at opbygge et forrådskammer af tørret kød , så der var noget at stå imod med hen over vinteren nede i dalen. Samtidig med at han skulle malke kvæget, kærne smør og så IKKE mindst holde ulvene på afstand, så godt det var muligt. Kvæget betød overlevelse - så kort kan det siges. De gav mad på bordet og leverede læder til bl.a skotøj, seletøj og andet. |
|
|
Det imponerende byggeri har dog ikke været uden omkostninger og ved et af bro-byggerierne skete der i 1975 en alvorlig ulykke som kostede flere menneskeliv.
LÆS MERE PÅ WIKIPEDIA
Nockalmstrasse er det rene "Bikers-Paradise" med sine 34 km og 52 hårnålesving, men for at man på 2 hjul skal få det meste ud af turen, så tror jeg det det skal foregå først på dagen, ellers er der mange biler på vej i begge retninger, hvilket jo kan tage toppen af det meste sjove for enhver motorcyklist. Udsigten er dog ganske betagende og man har et udsyn op til de massive Alper nordpå, og så kan man jo snuppe Grossglockner en anden god gang.
På billedet
th. vises den Gasthof på
toppen af Nockalmstrasse, hvor
vi spiste rigtig lækker
Gullasch med Semmelknödel og
Spätzle med ost. Solid god
østrigsk mad, og jeg må komme
med en yderligere kommentar
til vores ferie beretning: Denne sommerferie,
hvor uventet den end blev i
enhver henseende, gjorde at
vi for alvor fik Østrig ind
under huden og vi retter en
stor tak til Pia & Poul
Lunk, for at vise os steder
og sider af Kärnten, som vi
ikke selv ville have opdaget
eller fundet frem til!
|