Som besøgende i Søby Brunkulslejer er det svært at forestille sig hvor hårdt et liv det var.

På trods af at vi, af guiden blev fortalt om sammenholdet i Søby, så har det ikke været en dans på roser at grave efter brunkul. Mere end et halvt hundrede mennesker mistede livet i Søby og mange skæbner og familier i Danmark, er stadig den dag i dag tæt forbundne til skæbnerne ude på heden...

Søby_Brunkulsmuseum
     Området ved Søby er smukt og frodigt og DET var det ikke dengang... Der var det en vindsomsust hede...
  Søby-brunkulslejer

Adskillige steder langs vejene i området, er der opstillet skilte med advarsel om at det er livsfarligt og forbudt at bevæge sig ind i området på egen hånd og guiden informerede os om at det skulle tages helst bogstaveligt. I området findes blandt andet kviksand og jordbunden er flere steder ganske usikker. Skov og naturstyrelsen ville for nogle år siden, efter nøje undersøgelser, åbne en del for publikum. Dette blev ændret totalt da der netop i det område skete en stor jordsænkining på over 25 meter på ganske kort tid. Så ja, det skal tages alvorligt, det med forbudet om at færdes i området..

Søby-Brunkulsmuseum

Der er mange og meget interessante billeder at kigge på i Søby og man kan ikke se på dem uden lige at dvæle ved tanken om hvordan det mon er gået de mange mennesker og deres familer senere hen i livet.

Søby-Brunkulslejer
Søby-brunkulslejer

gamle billeder
butikken & boligerne

Det kan godt være at det er et fantastisk skue, nu til dags i Søby, men dengang da der blev gravet efter brunkul i området, var området et fladt hedelandskab uden nogen form for beskyttelse mod vejr og vind. Det stejle idylliske landskab vist på billederne herover er mennskeskabte og bakkerne er skabt ved håndkraft for at komme ned til brunkullene.

Søby_brunkulsmuseumSøby-Brunkulsmuseum
Søby-Brunkulsmuseum
Herunder - et billede af Pumpe-Stine, som gennem mange år havde et hårdt liv i Søby. Ikke blot fødte hun 18 børn.
Søby-brunkulsmuseum-Pumpe-stine

"Hendes mand drak kraftigt og bankede hende ind imellem. Udover de huslige pligter, passede hun faktisk også flere af de meget vigtige pumper, som skulle holde vandet væk fra de opgravede brunkulslejer. Dengang rendte man ikke bare af huse, man tog livet som det kom, men det endte dog med at Stine lod sig skille fra sin sin drikfældige mand og fandt en ny ægtefælle".

"Han flyttede med hende i ældrebolig i Fasterholt. En ældrebolig som ellers kun var beregnet til en person. Nu var Pumpe-Stine ikke sådan at hamle op med og da myndighederne ville have reglerne overholdt, fik HUN sin vilje og til dags dato er hun den eneste beboer i ældreboligerne i Fasterholt, der har fået tilladelse til at der måtte bo to personer i en af de boliger!"

Søby-brunkulsmuseum
Søby-brunkulslejer
om Vognmand Otto Rasmussen, fik vi fortalt af guiden:

Vognmand Otto Rasmussen  havde en indbringende forretning i Søby. Han sørgede blandt andet for at hente fornødenheder i Herning. En af de mere specielle opgaver var at hente korsetter til damerne i Søby. Nu er et korset jo ikke sådan en ting der er nemt at købe, så inden afgang satte han et bånd om damernes hofter, liv og bryst og tog så ind i "Damernes Magasin" i Herning med disse mål. En butik som i statur og snobbethed var meget lig "Damernes Magasin i Korsbæk", så der har man nok kigget noget når vognmand Rasmussen kom med sine snore, for at købe korsetter med de udmålinger... men Rasmussen var ikke så'en at slå af pinden om returnerede altid MED de bestilte korsetter. (Desuden sørgede Rasmussen også for at gå i banken for konerne i Søby.)

Mange mænd drak desværre heftigt og spillede hasard på "6'eren" og derfor var det vigtigt at få sat penge i banken, inden de forsvandt som dug for solen...
Søby-Brunkulsmuseum
Det var forbudt at spille hasard på "6'eren", hvor man kunne lægge penge på de to tal man troede de to terninger ville vise...
Søby-brunkulsmuseum
Søby-brunkulsmuseum
Søby-brunkulsmuseum
Søby-brunkulsmuseum
Søby-brunkulsmuseum
Ingen samtalekøkken eller gulv varme i søby city
Søby-City
Det var ingen dans på roser - livet i Søby City...

Der var gode penge at tjene i brunkullene, men det krævede en "sikker hånd" for ikke at falde i en af de mange faldgrupper, såsom hasardspil og flasken.

Husene havde ingen isolering, men boede man i et lille hus, var man godt stillet, i forhold til dem som rent faktisk levede i f.eks. et skab der var lagt vandret eller en eller anden form for jordhule, som kunne give en smule læ for vejr og vind når man skulle sove...

Søby-Brunkulslejer
Søby_brunkulslejer